середу, 20 травня 2020 р.

  Як виростити самостійного дошкільника


Заохочення самостійності
У віці 5 - 6   років діти ще потребують допомоги батьків. Однак експерти стверджують, що діти можуть бути більш самостійними, ніж ми думаємо. Є кілька способів заохотити самостійність дитини.
1. Чекайте більшого. Більшість людей схильні прагнути до того, щоб виправдовувати очікування оточуючих. Ми очікуємо від дітей дошкільного віку, що вони будуть прибирати за собою посуд після їжі і прибирати за собою одяг. І вони це роблять. Підвищуйте свої очікування - і дитина, швидше за все, постарається їм відповідати.
2. Не робіть за дитину те, що вона може зробити самостійно. Зробити щось за дитину може бути простіше і швидше, але це не допоможе зробити її більш самостійною. Апелюйте до її почуття гордості. Коли їй потрібно зробити щось, наприклад, взутися, запитайте її: «Ти хочеш, щоб я допомогла тобі, чи ти зробиш це самостійно?» Такі слова мають чарівну властивість: діти завжди хочуть робити все самі.
3. Не переробляйте після дитини те, що вона зробила. Якщо дитина неакуратно застелила ліжко, не поправляйте за нею. Якщо вона сама одягнулась в дитячий садок, але одягнула речі, які не поєднуються між собою, похваліть її за оригінальний стиль в одязі. Без крайньої необхідності не переробляйте те, що зробила дитина. Вона помітить це, і це її демотивує.
4. Дозвольте дитині вирішувати прості проблеми. Якщо ви бачите, як дитина намагається зібрати конструктор або дістати з полиці книгу, не поспішайте кидатися на допомогу. Якщо дитині в цей момент не загрожує небезпека і якщо ви не поспішаєте, дайте їй час вирішити проблему самостійно. Це буде формувати її характер. У батьків часто виникає спокуса зробити все ідеально, але так вони не дають шансу дитині самій досягти успіху.
5. Призначте дитині домашні обов'язки. Якщо ви будете давати їй прості завдання, це зміцнить її впевненість у собі і почуття компетентності. Дитина, яка може полити кімнатні квіти або зняти білизну з сушарки, ймовірно, повірить, що впорається і з більш складними завданнями, наприклад, зможе самостійно одягатися або мити посуд. Переконайтеся, що завдання, яке ви даєте дитині, їй під силу. Також давайте дитині дійсно потрібну роботу, а не просто щось, щоб її зайняти. Навіть дошкільнята можуть побачити різницю. Ваша мета - дати дитині відчути себе компетентною і здатною приносити користь.

Немає коментарів:

Дописати коментар